Recenze

Recenze: Aussie Grit: My Formula One Journey

18. března 2017 v 23:01 | Katka
Konečně jsem dočetla knížku od Marka Webbera a můžu vám ji trošku zrecenzovat :-)

Hned na začátek - knížku můžete sehnat jen v angličtině a nemyslím si, že bude přeložena do češtiny. Nejlevněji jsem ji našla zde za 273 Kč (myslím, že jsem jí tam i kupovala).

Ale teď k samotnému obsahu. Knížku píše sám Mark a popisuje celou jeho cestu od mládí až k vysněné Formuli 1. Od malého kluka, co lezl na stromy, aby na závodech lépe viděl, až po muže, co bojoval o titul mistra světa.


Vypráví o tom, co všechno ho stálo dostat se tak daleko. Mě osobně se tam líbilo, jak popisoval svůj vztah se svojí partnerkou Ann. Ta je o hodně let starší než on a pracovala pro něj jako jeho manažerka. Postupně se z pracovního vztahu vyklubala láska, kterou však museli před světem tajit. Přece jen by nevypadalo dobře, kdyby jakožto jeho přítelkyně chodila a snažila se pro něj najít práci. Vypadalo by to prostě tak, že to dělá jen kvůli tomu, že spolu randí. Špatně to ale nesla i jeho rodina. Důvodem byl samozřejmě věkový rozdíl. Na Marka i Ann to dolehlo, a tak se dohodli, že vztah ukončí a budou pokračovat jen v pracovním vztahu. Mark pak začal chodit se spolužačkou ze střední, ale nakonec se s Ann dali stejně zase dohromady. V celé té knížce je znát, jak moc pro Marka znamená a jak moc ji má rád.

Recenze: Serve to win

3. října 2016 v 20:14 | Katka
Mám tu pro vás po delší době opět menší recenzi a tentokrát to bude hodně vzdálené od Formule 1. I tak jsem vás ale na tuhle knížku chtěla upozornit, protože určitě stojí za přečtení.

Serve to win nebo Naservírujte si vítězství, jak vyšlo v Česku, je knížka tenisové světové jedničky, Novaka Djokovice. Není to ani tak jeho autobiografie, ale spíše cesta, jak se stal z velmi dobrého tenisty tím nejlepším. Vypráví o svém dětství a tenisových začátcích v Srbsku až po bod, kdy se mu změnil život. Zlomovým bodem byl zápas s Tsongou na Australian Open 2010. Novak měl vítězství na dosah ruky, když ho zase jednou zradilo zdraví a Tsonga otočil. Shodou okolností se na zápas díval srbský výživový poradce, který se později s Novakem spojil. Zatímco Djokovic viděl chybu v tréninku, fyzičce, Dr. Četojevic mu podal pro něj překvapivou odpověď. Chyba nebyla v tréninku, chyba byla ve stravě. Zjistili mu nesnášenlivost na lepek a laktózu a částečně na rajčata. Po drastické změně jídelníčků došlo i k obrovské změně jeho hry. Jeho sezonu 2011 mnozí označují za nejlepší tenisovou sezonu v historii.

Kosmas.cz

Recenze: Tajný závod

18. října 2015 v 20:26 | Katka
Už jsem vám určitě v jednom z článků psala, že bych sem ráda psala recenze knížek se sportovní tématikou a konečně tu pro vás jednu mám.

Je to už dost dlouho, co jsem si tuhle knížku pořídila. Byl zrovna tuším den knih, tak jsem si řekla, proč si nějakou nekoupit. Na základě dobrých recenzích jsem si vybrala knížku Tajný závod. Je z prostředí cyklistiky a ta možná mnohé z vás začne zajímat, protože Fernando Alonso se netají touhu mít vlastní cyklistický tým a v jednu chvíli k tomu měl hodně blízko. Co se mého vztahu k cyklistice týče, začala jsem jí sledovat někdy v roce 2007. Neříkám, že sleduju každý závod, ale minimálně výsledkově se snažím držet si trošku přehled. Každopádně tahle knížka je o dopingu a já před přečtením knížky byla dost zvědavá, jak to ovlivní můj pohled na cyklistiku a doping. Jde o to, že já jsem vždy věřila, že doping je v cyklistice pouze výjimkou a nikoliv pravidlem. Já doping nesnáším, rozhodně nejsem pro legalizaci dopingu, o němž se mluvilo. Na druhou stranu opravdu chci věřit, že ten sport je čistý. Jsem v tomhle prostě hrozná naivka :-D

Teď ale ke knížka. Tajný závod popisuje příběh Tylera Hamiltona od jeho začátků v cyklistice až k jeho konci. Tyler závodil v době největší slávy Lance Armstronga a byl i jeden čas jeho týmovým kolegou. A právě v té době byl doping v cyklistice doslova samozřejmostí.

Recenze časopisu F1revue

4. října 2015 v 17:12 | Katka
F1revue je slovenský měsíčník s tématikou Formule 1. V létě jsem byla na Slovensku a na tenhle časopis narazila. Jaký tedy je?

Koupila jsem si červencové číslo, stálo jen 99 centů, takže jsem ho musela vyzkoušet. Má celkem 30 stránek a celkově tam toho moc není. Pokud ho srovnáte s F1 Racingem nebo Formulí, tak je to nebe a dudy. Moc se toho tu nedočtete, ale já je musím ocenit aspoň za snahu. Co máme u nás? Já o žádném formulovém časopisu nevím. Formule už asi nevychází, nebo alespoň nijak pravidelně.

Zpět ale k F1revue. Hned na úvod tu máme dva kratší články - "Mezinárodní formulový den dětí" a "Týmy vždy byly, jsou a budou". Následují tři dlouhé články, nebo tedy delší, což znamená, že jsou na více jak jednu stránku. První je zřejmě z jakési série o mistrech světa. Tentokrát byl na řadě Jacques Villeneuve. Píše to člověk, který se s Jacquesem osobně setkal a který patří k jeho fanouškům. Je to rychlý pohled na jeho kariéru a osobnost, která se časem měnila.

I just made a tea

13. listopadu 2014 v 10:08 | Katka
"Poprvé jsme potkali Flavia Briatoreho na GP Detroitu v roce 1988. Flavio nám byl představen jako 'Pan Benetton USA', protože byl zodpovědný za všechny americké obchody Benettonu. V té době jsme si mysleli, že je Flavio jen další z hostů Benettonu, ale brzy jsme zjistili, že za jeho přítomností stojí mnohem víc.
Tým se na začátku další sezony účastnil testů v Brazílii. Stuart a já jsme byli překvapení, když se tam objevil Flavio a přišel nás pozdravit.
Flavio řekl svým nenapodobitelným způsobem: ´Viděl jsem vás v Detroitu. Jak se daří?'
My na to: 'Je skvělé vás znovu vidět, pane ehm…' protože jsme si za boha nemohli vzpomenout na jeho jméno.
'Prostě mi říkejte Flavio' pomohl nám.
V Riu bylo jen málo vybavení, jen pár starých chatrčí, které sloužili jako společenská místnost, kuchyň a všechno dohromady. Vypadalo to jako opravdu divné místo, aby se tam ukázal nějaký host. Po chvíli se posadil a začal číst noviny. Auta hučela kolem a já se snažila uvařit oběd pro tým na dvou plynových plotýnkách. Flavio zvedl oči od novin a říká mi: 'Di, co je to za hluk?'
'Jaký hluk?'
'Ten hluk, z kterého mě bolí hlava.'
Došlo mi, že myslí auta na trati, takže jsem mu řekla: 'To jsou auta. Týmy testují.'
Flavio mě šokoval, když se zeptal: 'A co testují?'
Pomyslela jsem si: Ten chlápek neví nic. A tak jsem mu řekla - co nejzdvořileji jsem dokázala - 'No, testují jezdce a technické změny pro novou sezonu.'
Jen se na mě podíval a řekl: 'Jediné, co dělají, je, že jezdí dokola, vypadá to hloupě' a vrátil se ke svým novinám.
Lehce jsem se naklonila a řekla: 'Vy jste asi nikdy nebyl zapojen do motosportu, že?' načež opáčil: 'Znám jenom oblečení.'"
……

Rush

7. října 2013 v 18:37 | Katka
Včera jsem konečně byla na filmu Rush. Jistě jste už o něm slyšeli. U nás měl tento film premiéru 3. října. Celkově z celého světa chodily velmi pozitivní reakce a to ať už od fanoušků F1 nebo i od těch, kteří F1 zrovna neholdují. Samozřejmě tu byla i řada kritiků (ale opravdu jen maličko), kteří vyčítali filmu určité momenty, které podle skutečné události nebyly. Já ale musím říct, že tohle je film pro všechny, není to dokument. Prostě je to film na motivy skutečné události a je jasné, že jako všechny takové filmy nebude plně podle pravdy a s tím jsem na film také šla.

Přiznávám se, že o té době toho zase tolik nevím. To byla pro mě asi výhoda, protože mi všechny ty chyby nemohly vadit, protože jsem si toho ani nemohla všimnout :D Každopádně jsem si minulý týden ještě pustila anglické shrnutí té sezony, abych byla trošku v obraze a aspoň si to trošku připomněla.

Film není jen o sezoně 1976, ale bere nás až k počátkům rivality mezi Huntem a Laudou. Vše končí Huntovým titulem.

Musím říct, že Niki Lauda tam byl zahrán opravdu skvěle. Herce (Daniel Brühl) vybrali skvěle a i ta podoba byla až neuvěřitelná. Celkově to zahrál hodně přesvědčivě. Mluví se o tom, že film má oskarové ambice a jestli je má film, tak já věřím, že právě i Brühl.

Senna versus Prost

26. září 2013 v 19:20 | Katka
Pozdě ale přece. Knížka Senna versus Prost je na pultech už nějaký ten měsíc, ale já ji konečně dočetla před pár dny. K Vánocům jsem dala našim na výběr buď tuhle knížku nebo jednu o Valentinovi Rossim (samozřejmě obě mít nemůžu, ale tak dostala jsem i nesportovní knížku) a nakonec jsem dostala tuhle. Začala jsem ji číst někdy začátkem roku, jenže pak se rozjela škola a všechno a pořádně jsem se k ní dostala až zase nyní. Chtěla bych tak teď o ní napsat pár vět.

Knížka, jak už název vypovídá, pojednává o Sennovi a Prostovi. Začíná paradoxně koncem. Dostáváme se do Imoly 1994, kde Ayrton Senna následně tragicky zahyne. Než se k tomu ale autor dostane, povídání usekne a začíná se od začátku. Postupně sledujeme kariéry obou pilotů, nejdřív jeden a pak druhý. Do toho své poznatky a vzpomínky přidávají blízcí pilotů, členové týmů, bývalých jezdců apod. Vše končí tragickou nehodou Senny.

Musím říct, že jsem v určité fázi myslela, že knížku zkritizuju. Začátek byl fajn, útržky ze setkání autora s Prostem a Imola dokázali navnadit, jenže já se pak hrozně trápila v části o začátcích kariéry obou jezdců. Často autor odbíhal od tématu a psal o osudech jiných pilotů. Ne že by to někdy nebylo zajímavé (někdy to bylo vyloženě nudné), ale myslím, že bych tyhle podrobnosti uvítala spíš v jiné části knihy. Pořádně mě to začalo bavit až v době, kdy Senna přišel do McLarenu. Když pak Prost přestoupil do Ferrari, tak mě mrzelo, že od té doby už to tak podrobné nebylo a právě tady bych trošku detailnější popis brala.

F1 a android

16. června 2013 v 12:33 | Katka
Bohužel se teď v F1 vůbec nic neděje. Jak by také jo. Poslední závod se jel minulý týden a ten další je až za dva týdny. Tak jsem se rozhodla se s vámi podělit o mé zkušenosti s některými aplikacemi pro Androidy.
Pamatuji si, že kdysi řekl ve vysílání Richtr, že sledování F1 s live-timingem je o něčem jiném a vynášel to do nebes. Já tomu tenkrát moc nevěřila, jenže pak jsem se jeden závod koukala na live-timing z notebooku a musím mu dát za pravdu. Jenže pak mi to z oficiální stránky nešlo spustit a já tak byla bez live-timingu. Když jsem si pak pořídila svůj první chytrý telefon, tak jsem používala oficiální aplikaci, tenkrát v demoverzi. Byla jsem s tím naprosto spokojená. Jenže je to myslím od loňska, co už v demoverzi live-timing není a pokud si chcete užít všechno, co má plná verze a že toho je opravdu dost, musíte do toho investovat 750 kč, což je na aplikaci pro android opravdu dost. Na druhou stranu to nabízí celou řadu funkcí, které s běžnou bezplatnou aplikací nezískáte. Můžete například sledovat současnou pozici všech jezdců na okruhu nebo si vybrat konkrétně vašeho oblíbence a sledovat ho, jak krouží. Samozřejmě to má i klasický live-timing, dokáže vám to říct, jak dlouho který pilot má jaké pneumatiky a řadu dalších věcí. Osobně se mi do toho ty peníze dávat nechce, ale co jsem tak loni četla z recenzí, tak si to hodně pochvalovali a za tu investici to prý stojí. Otázkou zase je, jestli všechny tyhle informace potřebujete a jestli místo na tv nebudete koukat spíše do vašeho mobilu či tabletu. Osobně s tím mám někdy problém u live-timingových aplikací.
Více o této oficiální aplikaci si můžete přečíst zde.
 
 

Reklama